Panosta myös työskentelytilaan!

Harmaa vai värikäs?

Matala vai korkea?

Ahdas vai avara?

Omat huoneet vai avokonttori?

Kolkko vai viihtyisä?

Toimistossa vai etänä?

Tälläisia kysymyksiä voidaan ainakin miettiä, kun pohdimme mielekästä työskentelytilaa. Mitä sinä vastaisit edelläoleviin vaihtoehtoihin?

Työskentelytiloissa on paljon enemmän vaihtoehtoja kuin ehkä kuvitellaan. Usein kuitenkin työskentelytilaan ei kiinnitetä tarpeeksi huomioita. Sinäänsä outo yhtälö, jos mietitään kuinka monta tuntia elämästään ihmiset töissä viettävät. Silti se aika vietetään usein harmaiden sermien sisällä ankeassa pikkukolossa. Sielläkö se luovuus ja innovatiivisuus kukkii? Voi olla, että ei välttämättä kuki. Voisiko se kukkia jossain muualla paremmin? Minusta voisi.

Tässä myös nostaisin esille asian, että tarvitseeko työntekijän nyt joka päivä raahautua sinne toimistolle ja olemaan luova? Miksei se työntekijä voisi mennä sinne missä hän omasta mielestään työskentelee tehokkaasti ja luovasti. Kesäisin voisi mennä puistoon/rannalle työskentelemään. Voihan sen palaverin pitää ulkosallakin! Itse ainakin uskon siihen, että ne parhaimmat ja hulluimmat ideat eivät välttämättä synny työpaikalla, vaan ne syntyvät jossain aivan muualla. Saunassa, kesämökillä, järvellä, kahvilassa, ihan missä vain paitsi töissä. Usein jos asiaa miettii liikaa, niin silloin uusia ideoita ei synny. Kun siirtyy konkreettisesti toiseen paikkaan, aivot saavat happea ja ideoita alkaa syntymään. Tärkeätä on myös tehdä välillä jotain aivan muuta kun kyseistä työtehtävää. Kun otat etäisyyttä käsiteltävään aiheeseen, näet asian yhtäkkiä uudesta näkökulmasta ja kappas, lamppu pään päälläsi syttyy!  Tällaisia asioita hyödynnetään mielestäni liian vähän.

Olen tehnyt usean mainostoimiston kanssa yhteistyötä tehdessäni vielä kuvauskeikkoja Tampereella. Ei ole mielestäni yllätys, miksi usein mainostoimistoissa on päädytty normaalia luovempiin ratkaisuihin työskentelytiloissa. On värejä, kasveja, biljardipöytiä, pelikonsoleita jne jne. Toki jotkut saattavat ajatella, että jos työpaikalla on biljaripöytä, työntekijät eivät tee töitä. Niin varmaan. Joskus vain on tärkeätä pitää pikku 5-10min tauko työnteosta ja tehdä jotain aivan muuta. Silloin ne ideat oikeasti lähtevät liikkeelle. Antakaa työntekijöillä pikkuisen siimaa työskentelyyn niin tulostakin alkaa syntymään eri tavalla. Parhain vaihtoehto on se, että työntekijöillä on työskentelytiloissa vaihtoehtoja. On hiljaisen työskentelyn tiloja, luovan työskentelyn tiloja, ryhmätyöskentelyyn sopivia tiloja jne.

Työskentelytiloja suunniteltaessa taivas on rajana. Mitäs vaikka sanotte tästä Googlen Tel Avivin toimistosta? Haluaisitko työskennellä tuollaisissa olosuhteissa? Minä voisin ainakin haluta. En nyt tarkoita sitä, että kaikkien pitäisi tehdä samalla tavalla kuin Google ja laittaa rahat haisemaan. Vaihtoehtoja kuitenkin on rajattomasti ja vaikka rahaa ei välttämättä olisikaan yli äyräiden, voidaan silti kuitenkin panostaa työskentelytiloihin. Kalusteita voi hommata käytettynäkin. Ja ei se seinän maalaaminenkaan nyt aivan tajuttoman kallista ole. Miksei työntekijöiltä voisi esimerkiksi kysyä minkä väriset seinät olisi sinulle mieluisat? Miten saadaan se henkinen fanfaari kukkimaan? Työskentelytila on yksi niistä keinoista. Etätyöskentelyä olisi myös hyvä hyödyntää. Jos työntekijällä on perhettä, on perhe-elämän ja työelämän yhteensovittaminen paljon helpompaa esim päiväkodin kanssa. Työtekijät arvostavat sitä, että heillä on valinnanvapautta. Antakaa sitä heille myös työskentelytilan merkeissä. PLIIS! Käsittelen tätä aihetta myös tulevaisuudessa!

Taneli

Arvostan suuresti, jos jaat tekstiäni eteenpäin! #yläviis

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Panosta myös työskentelytilaan!

 1. Monenlaisia hienoja ajatuksia hyvistä työskentelytiloista. Aika harva homma on nykyään niin ”yksitoikkoista”, että se onnistuisi parhaalla mahdollisella tavalla jossakin tietyssä toimistomallissa. Itselläni on hetkiä, jolloin avokonttori ja sen mahdollisuudet toimivat mainiosti ja sitten on taas hetkiä jolloin avokonttorin häiriöt estävät lähes kokonaan tulosten syntymisen. Olen lukemattomat kerrat itse todistanut sen, että etäpäivänä saa kahdessa tunnissa enemmän aikaiseksi kuin koko päivänä konttorilla.

  Aika monessa patriarkka hierarkiassa kuitenkin tarvitaan vielä paljon taistelua, jotta yrityskulttuuria saadaan hilattua siihen suuntaan, että erilaiset joustot sekä työajan, että työskentelypaikan suhteen onnistuvat.

  1. Moro Pekka ja kiitos kommentistasi! =)

   Asia on juuri niin kuin sanoit. Työ on muuttunut yhä enemmän siten, että työtä olisi helpompi tehdä muualla kuin toimistolla. Työskentely on vahvasti fiilishommaa, joskus toimii ja joskus ei. Viihtyisässä tilassa flow voi olla parempi! Toivottavasti asiat muuttuvat, jatketaan tästä! =)

   Taneli

 2. Hyvä artikkeli työskentelytiloista! Puhut työtilojen vaikutuksesta luovuuteen. Luovuus syntyy yleensä positiivisen fiiliksen kautta ja eikö siihen paljolti vaikuttaa työviihtyvyys. Työviihtyvyys taas rakentuu paljolti työpaikan ilmapiiristä, mikä taas syntyy juuri noista viihtyisistä työtiloista ja työkaverien välisestä kommunikaatiosta. Vaikka hyvät työtilat eivät luo automaattisesti hyvää henkistä ilmapiiriä työpaikkalle, mutta ne voivat edistää niitä.

  Esimerkiksi viihtyisä avokonttori edistää ihmisten vuorovaikutusta keskenään ja kun työkavereihin tutustuu, paranee usein ihmisten välinen ilmapiirikin työpaikalla. Äänieristys ja rauha työskennelllä ovat tietenkin oleellisia juttuja, mutta ei niiden tarvitse laatikoida ihmisiä omiin huoneisiinsa. Tehdään vaikka tarpeen tullen työpisteen ympärille nousevat seinät, jotka antavat rauhan työskennellä ja viestivät työkaverille ettei nyt ole oikea hetki kertoa aamun sattumuksista. Myöhemmin seinät voi laskea ala.

  Virikkeet pitävät virkeinä: pari vaihdettua sanaa työkaverin kanssa, palaveri siellä ulkona, vaihtuvat näkymät ja juuri vaikka tuo 5 minuutin biljardituokio piristävät aivan eri tavalla kuin pari keksiä kahvihuoneesta tai valkoisen seinän tiirailu.

  Mitä turhaan niihin työtiloihin käytetään rahaa. Ne loistavat työntekijät haluaa työskennellä valkoisissa kopeissa. Työpaikalle tullaan töihin eikä seurustelemaan ja kyllä se motivaatio ja luovuus sieltä tulee kun oikein puristaa. Sitäpaitsi. Siinähän saattaisi saada yksi tällä hetkellä työhön suunnittelija töitä. Hyh.

  1. Hei Mari,

   Kiitos kommentistasi. Olet toki oikeassa, että luovuuteen vaikuttavat monet asiat, kuten työviihtyvyys. Lähinnä yritin nostaa esille myös työskentelytilojen merkitystä. Siihen ei mielestäni panosteta tarpeeksi. Tekstini pohjautuu paljon myös omiin kokemuksiini ja siihen, miten itse asian koen. Itselleni on hyvin tärkeätä, että työskentelytilat ovat laadukkaat. Lokerointia ei tarvitse olla, mutta työntekijöillä olisi hyvä olla mahdollisuus siirtyä esim. hiljaiseen huoneeseen työskentelemään, jos työskentely vaatii keskittymistä. Nousevat seinät eivät välttämättä poista meluongelmia. Muutenkin olen vahvasti sitä mieltä, että vaihtamalla työpistettä konkreettisesti voi uusia ideoita syntyä helposti, aivot saavat happea samalla kun liikutaan paikasta toiseen. Gradussani tulin myös lopputulokseen, että työntekijät eivät halua työskennellä kopeissa. Mutta on toki syytä muistaa, etä ihmiset ovat erilaisia. Joillekin toimii jokin, mikä ei toiselle toimi. Tämän takia työtiloissa olisi hyvä olla vaihtoehtoja. Kukin saisi työskennellä siellä missä haluaa. 🙂

   Mukavat viikonloput,

   Taneli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s