Opiskelijoille ei kerrota tarpeeksi työnhaun haasteista

Nostan kissan pöydälle. Opiskelijoille ei kerrota tarpeeksi työnhaun haasteista. Yhä enemmän vastavalmistuneet taapertavat ensitöikseen TE-toimistoon uunituoreen tutkintotodistuksen kanssa. Olen joutunut kokemaan saman tilanteen itse. Sen hetken muistan vieläkin kuin eilisen. Otti päähän ja masensi. Minunhan piti valmistua asiantuntijatehtäviin. Niin Tampereen yliopistossa meille opiskelijoille kerrottiin. Helppohan se oli uskoa, koska sama nauha pyöri kaikkialla.

Vastavalmistuvien työttömyys kasvussa

Suomen työllisyystilanne ei ole tällä hetkellä tuulettamisen arvoista. Vastavalmistuvien työttömyys on jatkuvasti ollut kasvussa. Nopealla googlauksella selviää ainakin se, että Akavan työttömyyskatsauksen mukaan alemman korkeakoulututkinnon suorittaneista vastavalmistuvien työttömyys on ollut 24,4 prosentin kasvussa ja ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista vastavalmistuvien työttömyys on kasvanut 19 prosentilla.

Itse olin oman valmistumiseni jälkeen 6kk työttömänä, joten aihe on minullekin hyvin tuttu. Monet opiskelukaverini ovat myös kokeneet saman helvetin valmistumisen jälkeen. Töitä ei vain ole, vaikka lähettäisi satoja työhakemuksia. Kun ei ole työkokemusta, töitä ei heru. Nykyään opiskelijoita vielä kannustetaan suorittamaan tutkinnot nopeasti. Kannattaisiko sittenkin neuvoa käymään kursseja vähemmän ja pyrkiä saamaan työkokemusta edes vähän? Se vähäkin voi olla kultaa arvokkaampi valmistumisen jälkeen. Myös työnhakutaitoja pitäisi opiskelijoille opettaa selkeästi enemmän.

Yrittäjyytta pitäisi opettaa enemmän

Suomi tarvitsee lisää yrittäjiä. Tämän takia yrittäjyyttä pitäisi opettaa opiskelijoille paljon enemmän. Kun työpaikkoja ei ole tarpeeksi, tulisi yrittäjyyteen kannustaa paljon enemmän.  Yrittäjyys voisi olla monelle opiskelijalle hyvä vaihtoehto. Nykyään tavat tehdä töitä ovat muuttuneet. Nuoret arvostavat enemmän vapautta eikä normaali 8-16 työ ole enää niin houkutteleva vaihtoehto. Suomen Yrittäjät ovat heränneet muun muassa tähän asiaan. Myös kevytyrittäjyys on nostanut vahvasti päätään ja se on opiskelijoille ja vastavalmistuville hyvä vaihtoehto, jos itsenäinen työskentely ja yrittäjyys kiinnostaa.

Fatkat esiin!

Jokainen korkeakoulu haluaa saada hakijoita mahdollisimman paljon. Mielestäni olisi reilua antaa hakijoille faktoja työllistymisestä. Ennen kuin opiskelijat tekevät yhden tärkeimmistä päätöksistään, tulisi heillä olla edessään kaikki tarvittava tieto. Esimerkiksi nämä tiedot olisi nuorten hyvä tietää, kun he miettivät mitä alaa lähteä opiskelemaan.

 1. Miten eri koulutuslinjoilta on valmistuttu oman alan työtehtäviin?
 2. Miten kauan työelämässä on oltu valmistumisen jälkeen?
 3. Miten kauan työttömyyttä on kestänyt valmistumisen jälkeen?
 4. Moni opiskelija on lähtenyt yrittäjäksi valmistumisen jälkeen ja miten he ovat pärjänneet?

Suomi painii tällä hetkellä työttömyyden kanssa. Nuorilla on oikeus saada tarvittavat tiedot tulevista opiskelusta ja työelämästä ennen kuin he tekevät päätöksiä tulevaisuudestaan.

Voin sanoa, että työttömäksi valmistuminen ei ole hääviä.

Taneli

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Opiskelijoille ei kerrota tarpeeksi työnhaun haasteista

 1. I run a whole course (AMK) in which students build a career portfolio comprising all documents they could need in job applications. They also take part in an interview simulation with other students in a higher year who are already on internship. Works well and provides students with career literacy skills. They also research the labour market in Finland and abroad for the field in which they are interested in. This course pays back later when students get good internships then entry level jobs.

  1. Hi Louise,

   Thanks for you comment! The course that you teach sounds really promising and I totally believe that it works really good. Of course a job application and CV isn’t good enough. Students most know how to sell their expertise to companies. All in all it’s great to hear that there are courses like the one that you teach. Keep up the good work! 🙂

   Taneli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s