Suomalaisten netiketti täysin hukassa

Viime yön ja tämän aamun aikana on uutisoitu hyvin ahkerasti suomalaisen rap-artisti Nikke Ankaran (Niiles Hiirola) katoamisesta. Monet hänen artistiystävistään jakoivat ahkerasti uutisia myös omissa sosiaalisen median kanavissaan, jotta henkilö löytyisi mahdollisimman pian. Kirjoitushetkellä 30.12.2014 klo 14.49 henkilö on edelleen kateissa, vaikka mediassa on esitetty vääristyneesti asioiden olevan kunnossa.

Tämä uutinen on jälleen todistanut sen, miten suomalaiset käyttäytyvät sosiaalisessa mediassa. Uutista jaettiin todella paljon Facebookissa yön ja aamun aikana ja päivitykset keräsivät myös paljon kommentteja. Kommenteista huolestuttavan suuri osa oli kirjoitettu todella negatiivisessa valossa eikä kommentoijat tajunneet tilanteen vakavuutta.

Jotkut kommentoijat kirjoittivat toivovansa henkilön pysyvän kateissa, koska eivät tykkää artistin musiikista. Osa taas luuli heittävänsä hyvää huumoria siteeramalla artistin sanoituksia negatiivisessa valossa. Moni myös kommentoi sitä, etteivät ole kuulleet artistista mistään, vaikka mediassa kerrottiin kyseessä olevan suosittu rap-artisti. En halua julkisesti haukkua toisia ihmisiä nimeltä ja esittää näitä näitä kommentteja tässä, vaikka mieli tekisi. Kommentteja voi käydä kuitenkin halutessaan lukemassa esim. Brädin Facebook-sivuilta ja Lahden omasta Facebook-ryhmästä.

Mieti ketä haukut ja missä?

Kenellä on oikeus alkaa haukkumaan kadoksissa olevaa henkilöä? Mitä väliä minkälaista musiikkia artisti on levyttänyt ja onko artisti tarpeeksi suosittu? Uutisten jakohetkellä henkilö oli kateissa ja on sitä edelleen. Asialla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten hyvää tai huonoa musiikkia artisti on tehnyt. Kyse on ihmishengestä, ei musiikin laadusta. Jokainen voi itsekseen miettiä miten haluaisi muiden kommentoivan, jos oma perheenjäsen ja läheinen ystävä olisi kadoksissa. En voi ymmärtää, miten tyhmästi osa ihmisistä kommentoivat uutista. Järki käteen.

Toinen esimerkki ajattelemattomista kommenteista on taannoinen Ajankohtaisen kakkosen kannabis-ilta. MS-tautia sairastava Tuomas Lustig sai sosiaalisessa mediassa erittäin paljon negatiivisia kommentteja, myös julkisuuden henkilöiltä. Nämä ovat huolestuttavia tapauksia, koska ihmiset käyttävät sosiaalisista mediaa yhä enemmän ja he eivät ymmärrä tekojensa seuraamuksia. Jos haluat sanoa mielipiteesi, mieti hetken onko sosiaalinen media parhain paikka sanoa sanottavasi.

Opittavaa on ja paljon

Suomalaisilla on selkeästi todella paljon opittavaa käyttäytymisestä sosiaalisessa mediassa. Monelle nuorelle ja myös vanhemmalle sosiaalinen media näyttäisi olevan hupipaikka, missä voi sanoa mitä tahansa ilman seuraamuksia. Voit haukkua toisia ihmisiä miten haluat. Sosiaalisessa mediassa pitäisi kuitenkin olla erityisen tarkka sanoistaan, vaikka kommentteja voi halutessaan poistaa. Sosiaalisessa mediassa kaikesta jää jälki ja usein virheistä on ehditty kuitenkin ottaa kuvakaappauksia ja soppa on valmis.

Jokainen henkilö toimii omana itsenään sosiaalisessa mediassa, mutta olen sitä mieltä, että he edustavat samalla myös aina jotain yhteisöä. On se sitten työnantaja, urheiluseura, järjestö, koulu tai muu vastaava. Jos henkilö tekee virheen sosiaalisessa mediassa, on netin avulla hyvin helppo etsiä henkilöstä lisätietoja. Henkilön työpaikka ja muut yhteisöt voi löytyä muutamalla klikkauksella. En usko, että moni työnantaja haluaisi heidän työntekijöidensä käyttäytyvän huonosti sosiaalisessa mediassa.

Verkossa tapahtuvat kunnianloukkaukset hurjassa kasvussa

Virtuaalimaailma ei eroa mitenkään oikeasta maailmasta. Siellä pätevät samat säännöt kuin jokapäiväisessä elämässä. Ihmiset kuitenkin unohtavat käytöstavat netissä. Toki ihmisillä on vapaus sanoa mitä haluavat, mutta järki on kuitenkin hyvä pitää mukana. Ei ole fiksua puhua sosiaalisessa mediassa pahaa toisesta ihmisestä hänen selkänsä takana. Annat itsestäsi ainoastaan huonon kuvan. Olen itse noudattanut sosiaalisessa mediassa sääntöä, että kerron ainoastaan niitä asioita, jotka kehtaisin sanoa myös omalle äidilleni.

Ihmisten pitäisi enemmän miettiä tekojaan ja sanojaan. Ettei vaan käy huonosti. Vuonna 2012 helmi-joulukuun välisenä aikana tehtiin poliisihallituksen mukaan 610 rikosilmoitusta netissä tapahtuvasta kirjoittelusta. Luku on miltei kaksinkertaistunut vuodesta 2011. Kunnianloukkauksia tehdään yhä enemmän sosiaalisessa mediassa. On selvää, että tämä luku jatkaa kasvuaan, mikäli ihmiset eivät muuta käyttäytymistään sosiaalisessa mediassa. Tuoreimpien tietojen mukaan nettipoliisi saa päivittäin uusia ilmoituksia kunnianloukkauksista.

Ei pelleillä siellä somessa hei. Seuraukset voivat olla vakavia.

Ps. Toivottavasti Niiles löydetään pian ja hyvässä kunnossa.

Mainokset

8 kommenttia artikkeliin ”Suomalaisten netiketti täysin hukassa

  1. Tämä on ollut tiedossa jo siitä asti, kun suomalaiset ovat alkaneet sosiaalista mediaa käyttämään. Esimerkkejä tulee vastaan ihan päivittäin. Itse olen noteerannut erityisesti Iltalehden uutisten kommentit. Oli uutinen mikä tahansa, niin kommenteista löytyy vähintäänkin yksi rasistinen kommentti ja henkilöitä koskevista uutisista rankkaa haukkumista. Mieleenpainuvimmat olivat uutinen Lidlin hyvistä palkoista ja Susanna Penttilän kuva. Lidl-uutisen kommenteista löytyi teksti, jossa kritisoitiin erään Lidlin myymälän henkilökunnan olevan somaleita. Kommentoija oli tehnyt johtopäätöksen, että Lidlin hyvät palkat ja korotukset menee somaleille eli hyysätään maahanmuuttajia. Uutinen ei millään tapaa liittynyt maahanmuuttajiin. Susanna Penttilän kuvaa koskevassa uutisessa taas kommentointi oli Penttilän haukkumista, mutta myös kommentoijat alkoivat haukkumaan toinen toisiaan mm. rumaksi vanhaksi ämmäksi jne.

    1. Moi Pipsa. Täysin totta joka sana! Vielä kun kommentointi tehdään omalla nimellä ja kuvalla, niin harmia voi syntyä. Jokainen tietenkin tekee omat valintansa, mutta valintojaan kannattaisi hieman miettiä.

  2. Mikä tästä ilmiöstä tekee suomalaisen? Eiköhän minkä tahansa uuden teknologian käyttöön otto missä vaan aiheuta ikäviä lieve ilmiöitä? Keltainen lehdistö puolestaan elää kateudella ja anonyymit keskustelupalstat ovat olennainen osa niiden liiketoimintastrategiaa.

  3. Herra Ankara hakee julkisuutta hinnalla millä hyvänsä. Kannattaa piileksiä tahallaan vähän aikaa piilossa ja kun lööpit alkaa kiljuun niin sitten ilmottaudutaan poliisille niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Any publicity is good publicity…haven`t you heard ?

    1. Näitä asioita kukaan ei voinut tietää paria päivää aikaisemmin. Se on helppo jälkeenpäin huudella. Edelleen tarinan taustat ovat täysin auki, joten en lähtisi asiaa kommentoimaan millään tavalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s