Saako bloggaaja tehdä kielioppivirheitä?

Mikä tekee hyvästä blogikirjoituksesta hyvän? Mikä puolestaan tekee kirjoituksesta huonon? Ovatko kielioppivirheet kohtalokkaita? Tekeekö yksi pilkkuvirhe blogikirjoituksesta heikon? Ei mielestäni.

Kielipoliisit ovat eri mieltä

Olen keskustellut tästä aiheesta monen suomen kielen asiantuntijan kanssa ja mielipide näyttäisi olevan hämmästyttävän selkeä. Jos blogikirjoituksessa on kielioppivirheitä, tekevät ne kirjoituksesta huonon. Ymmärrän hyvin kieliopin merkitystä, mutta onko asia tosiaan niin, että yksikin kielioppivirhe tekisi hyvästä kirjoituksesta huonon?

Itseänikin häiritsee toki se, jos teksti on täynnä virheitä, mutta voin katsoa asiaa läpi sormien. Varsinkin yhdyssanoissa tehdyt virheet pomppaavat vahvasti esille. Arvostelen tekstit kuitenkin kokonaisuuden perusteella, en pilkkuvirheiden takia.

Mikä kielioppi?

Olen ala-asteelta asti taistellut kieliopin kanssa. Äidinkielen aineet olivat täynnä punakynää ja ei se tilanne lukioon mennessä ollut juurikaan muuttunut. Gradun kirjoittaminen oli myös yhtä tuskaa. Tiedän myös, että aiemmissa blogipostauksissani on kielioppivirheitä ja teen niitä varmasti tässäkin kirjoituksessa.

Miksi sitten kirjoitan blogia, jos kerta kielioppivirheet ovat kohtalokkaita ja en ole kieliopissa parhaimmillani? Syynä on se, etten usko kielipoliiseihin. Blogin kirjoittaminen antaa täysin erilaisia vapauksia kirjoittamiseen. Blogikirjoitus on eri asia kuin virallinen tiedote tai muu vastaava. Pidän blogin tuomasta mahdollisuudesta. Saan itse päättää minkälaista tekstiä tuotan. Kukaan ei voi kieltää minua julkaisemasta tiettyä kirjoitusta. Jos teen kielioppivirheitä, niin mitä sitten?

Avoimuus voittaa kielioppivirheet

Miksi sitten joitakin kirjoituksiani on luettu tuhansia kertoja ja niitä on jaettu verkossa satoja kertoja? Selvännäkijä en ole, mutta olen saanut kiitosta siitä, että kerron avoimesti omista kokemuksistani. Uskon sen olevan syy siihen, miksi saan suhteellisen vähän palautetta kielioppivirheistäni ja tekstejäni jaetaan todella mukavasti. Ihmiset katsovat virheitäni läpi sormien, koska olen rehellinen.

Käytän toki aikaa blogikirjoitusten lopputarkastukseen. Haluan minimoida kielioppivirheet, mutta eivät ne maailmaa kaada. Loputon viilaaminen ei auta yhtään mitään. Mieluummin julkaisen tekstini keskeneräisenä, kuin stressaisin muutaman tunnin sitä, miten joku asia pitäisi sanoa.

Olen kuullut monen monta kertaa, että ihmiset eivät uskalla aloittaa blogin kirjoittamista. Ihmiset eivät usko osaavansa kirjoittaa. En minäkään osaa. Ihmiset pelkäävät liikaa esimerkiksi kielioppivirheitä. Eivät ne tee teksteistä huonoja, jos sisältö muuten rokkaa. On myös erittäin virkistävää sietää keskeneräisyyttä ja virheitä täydellisyyden tavoittelun sijaan.

Mitä tapahtuu, jos lopetan tämän kirjoituksen pilkkuun,

13 kommenttia artikkeliin ”Saako bloggaaja tehdä kielioppivirheitä?

   1. No ei ja kun vielä kirjoittelee kommentteja puhelimella eikä edes näkö ole entisellään virheitä tulee 😉

 1. Pari kielioppi- tai lyöntivirhettä ei sinänsä heikennä hyvää tekstiä, jos sitä on edes yritetty oikolukea. Sen sijaan jotkin, aivan tietynaiset virheet vievät – ainakin toistuessaan – uskottavuutta tekstiltä ja sen kirjoittajalta. Yksin näistä virheistä on omistusliitteiden puuttuminen. Lapsi voi sanoa ”mun äiti”, mutta aikuiselta odotan omistusliitettä ”äitini”. Jotkin muutkin virheet ovat tuollaisia leimallisia. Sinun tekstissäsi en sellaisia nähnyt.
  Kielenhuoltoonkaan ei kannata hirttäytyä, ellei se ole kirjoittajalle todellinen ongelma, joka haittaa viestin pääsyä perille.
  Terveisin ”pilkunviilaaja”

  1. Hyviä pointteja Oili! Kohtuus kaikessa sopii varmasti tähän. Kirjoittamista oppii ainoastaan kirjoittamalla. Itse pyrin jatkuvasti kirjoittamaan niin yksinkertaista tekstiä kuin mahdollista. Jos lähden kikkailemaan, virheitä teen varmasti enemmän. Keep it simple!

 2. Kielioppivirheet vielä sulattaa, koska eihän jokainen ole suomenkielen maisteristohtorikandi. Mutta se, mikä ärsyttää itseä, on sekakieli (siitä oli itsekin pakko blogata jokin aika sitten http://www.sanamaakari.fi/kaannokset/kielinipo/ )
  Sanoisin, että jos blogin aiheena on kieli, kielioppi tai muu aiheeseen vastaava, voi ja ehkä saakin olettaa, että henkilö tietää mistä puhuu ja teksti näyttää sen. Muiden kohdalla olisin armollinen. Sattuuhan näitä krijotusvriheitä meillä muillakin.
  Tosin vieläkään en niele vaikeuksitta ”alkaa satamaan” -muotoa…

  1. Hyvä teksti! Olen samaa mieltä kanssasi. Jos kirjoittaa kieliopista, pitää kieliopin olla keskivertoa parempaa. Muiden aiheiden blogeissa asiaa voi katsoa enemmän lpi sormien. Liika on kuitenkin liikaa, mutta muutamat kielioppivirheet eivät heikennä muuten hyvää kirjoitusta.

   Taneli

 3. Sisältö ja kerrontatapa ratkaisee, minulla on lievä dysleksia ja äidinkieleni on Ruotsi ja sen todellakin huomaa teksteistäni. Tämä ei ole kuitenkaan ole estänyt minua kirjoittamasta ja nykyjään blogaaminen on yksi tulolähteistäni. Me Suomalaiset olemme tämän asian kanssa hiukan hassuja, meillä korostuu se että luemme kirjaimia eikä vain sanoja joten kiljoitusvirheet huomataan helposti.

  Monessa kulttuurissa kirjoitusvirheistä huomauttaminen otetaan loukkauksena ja tahallisena nöyryyttämisenä, joten meidän Suomalaisten on hyvä muistaa että se ei ole aina korrektia huomauttaa niistä. Meillä koulujärjestelmämme opettaa että näin voi tehdä ja olemme siihen tottuneita emmekä itse lokaannu.

  Hassua oli kun avasin puolitoista vuotta siiten uuden ruokablogin (Mukana Maku) ja ensimmäinen kommentti reseptiini oli erään tuplakonsonantin puutuminen ja siihen tuli sitten vielä lisäkommentteja… kukaan ei huomauttanut että Bolognese ohjeesta puuttui kokonaan tomaatti,

  1. Moro!

   Hyvä tarina tuo sinun ruokablogisi ja se miten sitä kommentoitiin. 🙂 Hienoa, että kirjoitat blogia, vaikka äidinkielesi on Ruotsi. Ei sen tarvitse ollakaan niin vakavaa puuhaa. Välillä itseänikin ärsyttää, jos blogin kommenteissa huomautetaan vain kielioppivirheistä eikä tekstiä kommentoida lainkaan.

   Taneli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s