En ole epäonnistunut kertaakaan

Kyllä, en ole epäonnistunut kertaakaan. Miten tämä on mahdollista? Olenko jotenkin erityinen? En, koska ei epäonnistuminen ole epäonnistuminen.

Jos suunnitelmani asia ei ole onnistunut, kuten olen mielessäni ajatellut, opin paljon uusia asioita. Opin monta asiaa, joita minun ei kannata tehdä samalla tavalla uudestaan. Suomessa ei ymmärretä kokeilun kulttuuria tarpeeksi. Startupit tuovat tätä ajattelutapaa esille, mutta tarpeeksi sitä ei kuitenkaan vielä ole.

Jos et kokeile, et voi millään onnistua. Jos pelkäät epäonnistumista, et tule koskaan onnistumaan. Suomalaisten yritysten pitäisi kokeilla rohkeammin uusia ideoitaan. Väärä tapa on perustaa työ- tai suunnitteluryhmä ja vatvoa ideaa parisen vuotta ennen kuin idea viedään konkreettisesti käytäntöön. Yrityksen kannattaa tehdä nopea kokeilu mahdollisimman halvalla, jotta saadaan dataa kerättyä miten idea toimii käytännössä ja sen jälkeen päättää kannattaa idean suunnittelua jatkaa. Näin toimimalla kulut pysyvät vähäisinä ja samalla saadaan kerättyä valtavasti dataa idean toiminnasta.

Muutama elävä esimerkki omasta elämästäni

Olen työurani aikana ehtinyt kokeilla monia ammatteja ja jokaisesta olen oppinut valtavasti. Ensimmäinen kunnon työtehtäväni oli toimia tarjoilijana 15-vuotiaana. Kyseinen kokeilu jäi hieman säälittäväksi, koska ensimmäisen päivän jälkeen kerroin esimiehelleni, että toista päivää tarjoilijan urani ei valitettavasti näe. En kuitenkaan kadu, että kokeilin tarjoilijan työtä. Ainakin minulle tuli selväksi se, että minusta ei tule isona tarjoilijaa. Olen myös kokeillut lehtimyyntiä ja tehdastöitä niin kuin on varmasti moni muukin. Kummatkin työpaikat ovat antaneet minulle paljon. Kummastakaan ei kuitenkaan tullut ammattiani.

Olen kokeillut myös siipiäni valokuvaajana. Tampereella opiskellessani olin varma, että valokuvauksella tulen elättämään itseni. Jälkeenpäin voin sanoa, että ei pidä paikkaansa. Valokuvaajana ollessani opin kuitenkin paljon miten omaa osaamistaan ei kannata myydä. En tehnyt tarpeeksi töitä tuotteistamisen kanssa. Opin valtavasti miten minun pitää itseäni johtaa, jotta saan tehtyä aikaiseksi asioita.

Tampereen yliopistoon pääsin aikoinaan sisään niinkin hienolla pääaineella kuin finanssihallinto ja julkisyhteisöjen laskentatoimi. Sekään ei ollut kutsumukseni, vaan vaihdoin muutaman vuoden jälkeen pääaineeni hallintotieteeseen ja opiskelin sivuaineena tiedotusoppia. Vaikka minusta ei luultavasti tule talousalan gurua, olen kuitenkin oppinut perusasioita taloudesta, joita voin hyödyntää varmasti tulevaisuudessa työtehtävissäni.

Valmistumiseni jälkeen hain työpaikkoja alkuun perinteisellä tavalla. Hakemuksia lähetin satoja kappaleita huonolla menestyksellä. Opin, että minun ei kannata hakea työpaikkoja perinteisella tavalla. Parempi vaihtoehto oli tuoda tuoda osaamistani esille sosiaalisen median avulla. Ja se toimikin vallan mainiosti!

Kokeile, kerää dataa ja onnistu!

Ei Angry Birds ollut Rovion ensimmäinen peli. Jos Rovio olisi lopettanut pelien tekemisen alkuvaiheessa, ei mobiilialan hittiä olisi koskaan syntynyt. Ei Edisonin ensimmäinen kokeilu tuottanut hehkulamppua. Bill Gatesin ensimmäinen yritys ei menestynyt markkinoilla. Walt Disney sai aikoinaan potkut, koska hänellä ei ollut mielikuvitusta. Vastaavanlaisia tarinoita on maailma täynnä. Ihmisen vahvuus mitataan siinä, kun hän epäonnistumisen jälkeen kokeilee uudestaan. Ja uudestaan ja uudestaan edelliskertoja viisaampana.

Epäonnistumista ei pidä ajatella negatiivisena asiana. Mieti ennemmin mitä kaikkea hyvää asia on tuottanut sinulle. Opi virheistäsi ja käännä epäonnistuminen onnistumiseksi.

”I have not failed 999 times. I have simply found 999 ways how not to create a light bulb.”

-Thomas Edison

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s