Älä ole kananmuna Twitterissä ja muut somevinkit

1. Älä ole vaatimaton

Me suomalaiset olemme herkästi vaatimattomia omista taidoistamme. Emme halua välttämättä olla esillä ja kehua itseämme. Sosiaalisessa mediassa olisi kuitenkin hyvä toimia juuri päinvastoin. Rohkeasti vaan esille kertomaan kuka olet ja mitä teet. Ennen kaikkea vaatimattomuus kannattaa jättää pois. Liioitteluun tai valehteluun ei kuitenkaan kannata sortua. Jos et osaa koodata, älä myöskään väitä osaavasi koodauksen saloja. Kerro rehellisesti mitä osaat. Niin yksinkertaista se on.

Esimerkiksi työnhaussa sosiaalista mediaa voi hyödyntää perinteisen työnhaun tukena. Jos et kuitenkaan kerro mitä osaat, ei kukaan muukaan tule koskaan sitä tietämään. Sosiaalisessa mediassa voit harjoitella miten omaa osaamista kannattaa viestiä eteenpäin.

2. Älä jätä kananmunakuvaa itsestäsi Twitterin profiilikuvaan

Liittyessäsi Twitteriin sinulla on automaattisesti profiilissasi kananmunakuva. Taustan väri voi vaihdella, mutta kaikilla kuvassa komeilee kananmuna. Tämä kuva kannattaa vaihtaa heti omakuvaan, koska kukaan ei halua keskustella kananmunien kanssa. Ei tarvitse myöskään panikoida, vaikka sinulla ei olisi täydellistä kuvaa itsestäsi. Twitter ei ole mallikilpailu, joten sinun ei tarvitse käydä ammattivalokuvaajalla ottamassa kasvokuvia itsestäsi.

Tärkeintä on se, että sinut tunnistaa profiilikuvasta. Sosiaalisessa mediassa avainasemassa on avoimuus ja jos et halua näyttää edes kasvojasi, lähtee homma heti alusta alkaen sivuraiteelle. Sosiaalisessa mediassa ihmiset haluavat keskustella ihmisten kanssa, ei kananmunien kanssa.

Profiilikuvan suhteen voi olla järkevää käyttää samaa kuvaa kaikissa sosiaalisen median kanavissa. Jäät paremmin ihmisten mieleen, jos kuvasi toistuu muissakin kanavissa. Olen myös kuullut, että värillinen tausta erottuu feedistä paremmin. Värejä ei kannata ainakaan tarkoituksella vältellä.

3. Älä pelkää liikaa

On selvää, että sosiaalisessa media voi mokata ja pahasti. Moni yritys on saanut paljon negatiivista näkyvyyttä, jos virheitä ei ole osattu korjata kuntoon. Monet työntekijät ovat myös saaneet potkut työpaikaltaan sen jälkeen, kun he ovat julkaisseet kyseenalaista materiaalia verkkoon. Tässä muutamia esimerkkejä mitä voi tapahtua, jos olet huolimaton tai luulet olevasi hauskempi kuin todellisuudessa olet.

Vaikka ikäviä tilanteita voi tapahtua, ei sinun kuitenkaan pidä pelätä sosiaalista mediaa. Ei sosiaalinen media ole sen ihmeellisempi paikka. Siellä pätevät samat säännöt kuin muuallakin. Jos osaat käyttäytyä normaalisti, ei sinulla ole hätää. Älä haistattele tai heitä alentavia kommentteja muista ihmisistä. Kohtele muita samalla tavalla, kuin toivoisit muiden kohtelevan sinua.

Jos kuitenkin teet virheen, myönnä se avoimesti ja pahoittele tilannetta. Usein tämäkin riittää. Jos olet loukannut toisen ihmisen tunteita, pahoittele tilannetta henkilökohtaisesti. Muista toki, ettet voi miellyttää jokaista ihmistä, joten joitain vihaviestejä kannattaa jättää huomioimatta.

4. Toimi omalla nimelläsi

Tämä meneen hieman samaan kastiin profiilikuvakikkailun kanssa. Hotboyt ja Finnishgirlit ja muut vastaavat kannattaa jättää suosiolla pois käyttäjänimestä. Käytä mieluummin koko nimeäsi tai jotain muuta helposti tunnistettavaa nimeä profiilissasi. Toki jos et välitä ammattimaisuudestasi, voi edellä mainitut nimet olla erittäin hyviä vaihtoehtoja. Mieti kuitenkin kaksi kertaa.

Esimerkiksi työnhaussa työnantajat googlettavat yhä enemmän työnhakijoita ja ei ole välttämättä kauhean hyvä veto taktisesti jäädä kiinni nolosta nimestä esim. Twitterissä.

2 kommenttia artikkeliin ”Älä ole kananmuna Twitterissä ja muut somevinkit

  1. Allekirjoitan kaikki, hyvä teksti! Twitter oli itselle aika kynnyksen takana. Siellä kun toimitaan omalla nimellä ja kasvoilla – julkisesti. Aluksi vierastin mutta nyt rakastan 🙂 Ja sitä kautta jengi on löytänyt kivasti työnhakusivulle, jota kautta on nyt ainakin yksi piilotyöpaikkahaastattelukutsu (voiko toi olla muka yhdyssana?) saatu. Rohkaisisin kaikkia hyppäämään Twitteriin, siellä saa vapaasti olla oma itsensä.

    1. Moi Sari!

      Twitter oli itsellekin aikoinaan suuri kynnys, mutta se on kyllä loistava väline moneen asiaan. Sen kautta olen muuttunut normaalissakin elämässä paljon avoimemmaksi. 🙂 Hyvä työhakusivu sulla! Tsemppiä työnhakuun! 🙂

      Taneli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s