Haluatko lapsesi näkevän minkälainen idiootti olet?

Jos liikun julkisissa paikoissa, kuulen hyvin harvoin muiden ihmisten agressiivista sanasotaa. Vielä harvemmin näen fyysistä välkivaltaa. Yleisimmin ne sijoittuvat viikonlopun aamutunneille, kun yön ritarit lähtevät ottamaan toisistaan mittaa. Miksi sitten sosiaalisessa mediassa me muutumme aivan toiseksi ihmiseksi? Haukumme tuntemattomia ihmisiä Facebookissa ja jopa toivomme toisen ihmisen kuolemaan.

Onko järkevää toivoa toisen ihmisen kuolemaa julkisesti?

Heinäkuussa media käsitteli kansanedustaja Anna Kontulan saamia vihaviestejä. Anna oli paljastanut uhkailijoidensa nimet ja heidän viestinsä Facebookissa. Kontulan oli jopa toivottu joutuvan joukkoraiskauksen uhriksi tai jäävän rekan alle.

Etelä-Suomen sanomissa oli heinäkuussa Mia Miettisen kirjoitus Kontulan saamista Facebook-viesteistä. Facebookissa käytävä keskustelu on muuttunut hyvin paljon viimeisen kahden vuoden aikana. Monet huutelijoista perustelevat toimintaansa sananvapaudella. Joo jokaisella on toki sananvapaus, mutta antaako se sinulle oikeuden uhkailla toista ihmistä?

Hetki sitten sosiaalisessa mediassa oli esillä myös Prinssi Jusufin postaama kuva Facebookissa. Kuva alkoi nopeasti keräämään hyvin nopeasti rasistisia kommentteja, joita en halua tässä edes nostaa esille. Onneksi kuva sai myös positiivisia kommentteja ja huutelijoita muistutettiin mm. siitä, että hoitoalalla työskentelee paljon maahanmuuttajia, jotka pitävät huolta sotaveteraaneista. Tapaus kuitenkin nosti esiin huolestuttavia piirteitä aikuisten ihmisten sosiaalisen median käyttäytymisestä.

Ihmiset haukkuvat toisiaan armotta ja toivovat jopa toisen ihmisen kuolemaa. Facebook on yleistynyt todella paljon vanhempien ihmisten joukossa. Vanhempien ihmisten liittyessä Facebookiin, on keskustelu lähtenyt aivan käsistä. Monissa avoimissa ryhmissä käytävä keskustelu on kuin suoraan väkivaltaelokuvista. Toisia ihmisiä haukutaan ja heitä yritetään julkisesti nolata mahdollisimman paljon.

Mieti minkälaisen esimerkin annat

Mitä tämä kaikki opettaa nuorille? Sen, että toisen ihmisen kiusaaminen ja julkinen nolaaminen on yleistä ja hyväksyttävää, koska aikuiset ihmiset tekevät sitä surutta. Ei auta, vaikka henkilö olisi kuinka säätänyt omat yksityisyysasetuksensa kuntoon, jos huutelu tapahtuu Facebookin avoimissa ryhmissä. Kommentit ovat kaikkien nähtävillä. Myös lapsesi näkevät kaikki sinun lähettämät vihaviestit. Kaikki ne viestit, joissa uhkailet toisia ihmisiä tai jopa toivot heidän kuolevan.

Minkälaisen esimerkin luulet antavasi siinä tilanteessa lapsellesi, jos uhkaat toisen ihmisen fyysistä koskemattomuutta. Haluatko, että lapsesi näkee sinut väkivaltaisena vanhempana? Haluatko, että lapsesi ottaa sinusta esimerkkiä? Haluatko, että lapsesi alkaa kiusaamaan muita nuoria esimerkiksi koulussa? Haluatko lapsesi alkavan pelkäämään sinua?

Jo vuonna 2013 Ilta-Sanomien sivuilla oli kirjoitus, että nettikiusaaminen on poliisille arkipäivää. Helsingin poliisilaitos on yrittänyt muistuttaa myös esimerkiksi Facebook-sivuillaan, että nettikiusaaminen on rikos. Valitettavasti viesti ei ole tavoittanut riittävästi ihmisiä.

Valitettavasti sinä et ole näkymätön sosiaalisessa mediassa. Muut kyllä näkevät kaikki tekemäsi virheet ja ottavat kuvakaappaukset kaupan päälle sekä välittävät ne tarpeen tullen poliisille.

Mieti hetken tekojesi seuraksia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s