Facebookin käytön vähentäminen on nostanut mielialaani

Facebook tuntuu olevan edelleen paikka, minne jaetaan vain ne elämän huippuhetket. Kun saadaan lapsia, mennään naimisiin, käydään ulkomaanmatkoilla tai tehdään jotain muuta normaalia erikoisempaa, nämä hetket jaetaan Facebook-kavereille. Muiden ihmisten elämästä voi tämän takia saada helposti sellaisen mielikuvan, että muut tekevät jatkuvasti kaikkea hienoa. Harvan elämä on kuitenkaan pelkästään vain ruusuilla tanssimista.

Voimme vertailla todella helposti omaa elämäämme muiden ihmisten elämään. On olemassa jopa tutkimuksia, joiden mukaan Facebook voi aiheuttaa masennusta. Suoranaisesti Facebook itsessään ei ole se syy tähän, vaan Facebookissa vietetyllä ajalla on huomattu olevan yhteys masentuneisiin tunteisiin.

Olen itsekin huomannut suhtautumiseni muuttuneen Facebookia kohtaan ja tämän takia poistin puhelimestani Facebookin sovelluksen 1,5 kuukautta sitten. Tunsin jollain tavalla negatiivisia tunteita käydessäni Facebookissa. Käyn seuraavassa muutamia pointteja tähän liittyen.

1. Vain elämän huippuhetkiä

Rehellisesti sanottuna en halua nähdä päivittäin vain ihmisten huippuhetkiä, koska olen enemmän kiinnostunut ihmisten oikeasta arjesta. Siksi olen siirtynyt Facebookista Snapchatiin. Pidän Snapchatin nopeatempoisuudesta ja siitä, että kuvia tai videoita ei voi juurikaan muokata. Ne ovat totuudenmukaisia. Aitoja. Rehellisiä.

Facebookiin jaetaan myös paljon kuvia suoraan Instagramista. Instagramissa on vahvasti esillä se, että kuvat tuntuvat olevan yhä enemmän ja enemmän järjestelmäkameralla otettuja ja ne ovat sen jälkeen muokattu Photoshopilla loppuun asti. Tämä myös omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että Facebookin uutisvirtaan ei tule aitoja valokuvia. Jokainen kuva on muokattu. Olen välillä jopa tuntenut paineita siitä, että omat Facebookin tai Instagramiin lataamani kuvat pitäisivät olla laadultaan huippuluokkaa. Snapchatiin voin hyvillä mielin julkaista huonompilaatuisia kuvia, koska kuvia ei voi juurikaan muokata. Snapchatin käyttö tuntuu omalla kohdalla paljon helpommalta ja rennomalta, kuin Facebookin tai Instagramin.

2. Facebookin algoritmi

Uutisvirtaani tulee aivan liikaa minulle tuntemattomien ihmisten päivityksiä, joista joku Facebook-kaverini on  sattunut tykkäämään. Suoraan sanottuna en ole kiinnostunut minulle tuntemattomista henkilöistä, jotka ovat käyneet esim. ulkomailla tai tehneet muuta vastaavaa, jos en tunne näitä henkilöitä ollenkaan.

Facebookin uutisvirta ei myöskään vaihdu mielestäni tarpeeksi nopeasti. Twitterissä käydessä sieltä löytyy aina uusia keskusteluja ja artikkeleita. Facebookissa tuntuu pyörivän aina vain samat linkit, kuvat ja uutiset. En näe järkevää syytä sille miksi minun pitäisi käydä useamman kerran päivässä kirjautumassa Facebookiin. Ärsyynnyin, jos kävin ns. turhaan Facebookissa ja en saanut käynnistäni mitään lisäarvoa.

3. Ihmisten käytöstavat

Varsinkin avoimia ryhmiä ja sivuja selatessa törmää yhä useammin huoritteluihin ja jopa tappouhkauksiin. Mieluummin olen näkemättä näitä päivityksiä, koska en pysty vaikuttamaan siihen, miten muut ihmiset käyttäytyvät sosiaalisessa mediassa. Maahanmuuttajiin liittyvät keskustelut lähtevät usein myös aivan väärille raiteille. En jaksa lukea ihmisten idioottimaisia kommentteja milloin mistäkin aiheesta. Tunnen itseni ärsyyntyneeksi lukiessani näitä kommentteja.

Loppujen lopuksi voin sanoa, että olen ollut tyytyväisempi elämääni, koska käyn nykyään paljon harvemmin Facebookissa. Jollain tapaa on ollut jopa huolestuttavaa huomata miten suuri vaikutus Facebookilla on ollut elämääni. Facebook Liveä olisi mielenkiintoista kokeilla, mutta Facebook-sovellusta en halua uudestaan puhelimeeni hakea. On ollut myös hassua huomata miten kauan peukaloni haki Facebook-sovellusta. Noin kolmen viikon jälkeen aloin muistamaan, että sovellusta ei puhelimestani löydy.

Olen onnellisempi, kun käyn Facebookissa harvemmin. Snapchatissa taas koen paljon enemmän positiivisia tunteita.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s