Sosiaalinen media ja vanhemmuus – Tiedä ainakin nämä 5 asiaa!

Ei ole välttämättä mikään yllätys, että monissa tapauksissa nuoret tuntevat paremmin sosiaalisen median palveluita vanhempiaansa paremmin. Sosiaalista mediaa ei pidä missään nimessä pelätä, mutta vanhempien olisi hyvä tietää mitä kaikkea sosiaalisessa mediassa on mahdollista tehdä. Seuraavien viiden kohdan kautta sinun on hyvä lähteä liikkeelle.

1. Tutustu eri palveluihin ja niiden ikärajoihin

Jos et tiedä mitä vloggaus tarkoittaa tai mitä Snapchatissä ja Periscopessa voi tehdä, sinun on vaikea ymmärtää mitä lapsesi voi tehdä sosiaalisessa mediassa. Tutustu siis eri sosiaalisen median palveluihin ja selvitä minkälaisia palveluita on olemassa. Ei riitä, että sinulla on Facebook-profiili, koska lapsesi tuskin käyttävät sitä enää. Nuoret ovat siirtyneet muihin palveluihin. Ei sinun tarvitse olla joka minuutti snäppäämässä, mutta perusasiat olisi hyvä tietää mahdollisimman useista palveluista.

Selvitä myös eri palveluihin ikärajat. Yleisesti ottaen raja on useissa palveluissa 13 vuotta, mutta omaa ikää on helppo myös väärentää. Jos alle 13-vuotias lapsesi kertoo snäppäävänsä ja vloggaavansa, hoksottimesi pitäisi alkaa liikkumaan. Toki yli 13-vuotiaiden nuorten tekemisiä kannattaa myös seurata, mutta nuorempien lasten kanssa olisi syytä olla vielä tarkempi.

2. Keskustele lapsesi kanssa mitä asioita kannattaa ja ei kannata jakaa sosiaalisessa mediassa

Mitä asioita lapsesi jakaa sosiaalisessa mediassa? Tästä asiasta kannattaa puhua lapsesi kanssa. Omia yhteystietoja ei kannata esimerkiksi jakaa sosiaalisessa mediassa. Ole kiinnostunut lapsesi tekemisistä sosiaalisessa mediassa, mutta älä kontrolloi. Voit myös avoimesti kysyä mitä lapsesi ajattelee siitä, että seuraat hänen toimintaansa eri palveluissa. Jos yrität liikaa vaikuttaa lapsesi tekemisiin sosiaalisessa mediassa, lapsesi ei välttämättä katso sitä hyvällä.

Kannusta lastasi kieltämisen sijaan. Lapsuuteen kuuluu eri asioiden kokeiluja ja sosiaalinen media kuuluu vahvasti nuorten jokapäiväiseen elämään. Yritä päästä lapsesi lähelle, jolloin voitte yhdessä kokeilla mitä asioita kannattaa jakaa ja miten sosiaalisessa mediassa kannattaa toimia. Lapsille on hyvä myös kertoa, että kiusaamiseen pitää puuttua samalla tavalla niin sosiaalisessa mediassa kuin livenäkin.

3. Selvitä miten yksityisyysasetuksia voi muokata

Omia yksityisyysasetuksia voi muokata useissa sosiaalisen median palveluissa. Esimerkiksi Instagramissa ja Twitterissä käyttäjä voi muokata helposti kuka voi nähdä omia julkaisuja. Alussa varsinkin voi olla fiksua määritellä oma profiili yksityiseksi. Ajan myötä tilin voi muokata kaikille avoimeksi, kun varmuutta sosiaalista mediaa kohtaan alkaa löytyä enemmän.

Kerran jaettu kuva voi levitä laajalle, jos profiili on avoin. Harmittomalta vaikuttanut kuva voi saada täysin erilaisen merkityksen, jos siitä tehdään esimerksi pilakuva ja sitä aletaan jakamaan eri ryhmissä ja palveluissa.

Sijaintitiedot ovat myös tärkeä tiedostaa. Esimerkiksi Periscopessa on mahdollista lähettää tarkka sijainti lähetyksen aikana ja se ei välttämättä ole järkevää. Oman kodin sijaintia ei kannata jakaa kaikille julkisena tietona. Murtovarkaille sosiaalinen media mahdollistaa uuden tavan selvittää ketkä ovat milloinkin poissa kotoaan.

4. Seuraa miten paljon aikaa lapsesi viettää sosiaalisessa mediassa

Monen vanhemmankin pitäisi kiinnittää tähän huomiota. Miten paljon sosiaalisessa mediassa ollaan yhden päivän aikana? Lasten kanssa tähän olisi hyvä kiinnittää vielä enemmän huomiota. Kuluuko sosiaalisen median parissa liikaa aikaa? Häiritseekö sosiaalinen media koulunkäyntiä tai jopa lapsen unensaantia? Koulutehtävät ja harrastukset pitäisivät aina mennä sosiaalisen median edelle tärkeysjärjestyksessä.

Sosiaalinen media ei saa liikaa hallita nuoren elämää. Seuraa lapsesi elämää ja puutu tarvittaessa asiaan. Ehdota, että lähdette vaikka kävelylenkille ja voitte kaikki jättää puhelimet kotiin. Muista myös vähentää omaa sosiaalisen median käyttöä, jos pyrit samalla vähentämään lapsesi sosiaalisen median käyttöä. Viesti voi mennä paremmin perille, jos näytät esimerkkiä miten toivot lapsesi käyttäytyvän.

5. Älä pelkää sosiaalista mediaa liikaa

Sosiaalisessa mediassa on paljon hyviä puolia ja siksi sitä ei pidä liikaa pelätä. Tässäkin kirjoituksessa olen käsitellyt monia negatiivisia asioita. Tiedän myös, että esimerkiksi Periscope on saanut välillä kyseenalaista medianäkyvyyttä. Nuoret ovat esimerkiksi vähentäneet vaatteitaan live-lähetyksien aikana ja tässä kuussa tuli ilmi jopa Ranskassa tapahtunut itsemurha live-lähetyksen aikana. Nämä ovat erittäin vakavia ja ikäviä asioita, joihin pitää suhtautua vakavasti.

Silti ajattelen, että sosiaalista mediaa ei pidä liikaa pelätä. Nuoret voivat saada paljon uusia ystäviä ja he oppivat ilmaisemaan itseään sosiaalisen median avulla. Myös läheisiin ihmisiin on helppo pitää yhteyttä sosiaalisessa mediassa. Sosiaalinen media luo myös jatkuvasti uusia työllistymismahdollisuuksia. Pidä toki realiteetit mielessä, mutta älä keskity liikaa negatiivisiin asioihin.

Sosiaalinen media mahdollistaa paljon asioita.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s